Γονιδιακή “απόδειξη” για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες

biologia-gonidiaΤελευταία, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο McGill University Health Centre και στο Πανεπιστήμιο McGill δείχνει ότι η παραγωγή οιστρογόνων στις γυναίκες μπορεί να έχει μια προστατευτική δράση στη φυσική απάντηση του οργανισμού απέναντι σε βακτηριακούς παράγοντες.

Πιο ειδικά, τα οιστρογόνα που παράγονται φυσιολογικά στις γυναίκες φαίνεται να εμποδίζουν την παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται Caspase-12, το οποίο από μόνο του μπλοκάρει τη φλεγμονώδη διαδικασία. Η παρουσία των οιστρογόνων έχει ευεργετική επίδραση στη φυσική ανοσία του οργανισμού, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν πιο δυνατή αντιφλεγμονώδη απάντηση σε σχέση με τους άνδρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που έχουν έλλειψη του γονιδίου Caspase-12, που σημαίνει ότι ήταν υπερβολικά ανθεκτικά στις λοιμώξεις. Το γονίδιο αυτό εμφυτεύτηκε σε μια ομάδα θηλυκών και αρσενικών ποντικών και μόνο τα αρσενικά έγιναν πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα οιστρογόνα που παρήχθησαν στα θηλυκά ποντίκια εμπόδισαν την έκφραση του ανθρώπινου γονιδίου Caspase-12. Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να ανακαλύψουν το σημείο στο οποίο ο υποδοχέας των οιστρογόνων συνδέεται στο γονίδιο αυτό, με σκοπό να μπλοκάρουν την έκφρασή του, γεγονός που δείχνει ότι η ορμόνη ασκεί άμεση δράση σε αυτή την περίπτωση.

Καθώς τα πειράματα αυτά έγιναν με τη χρήση ενός ανθρώπινου γονιδίου, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εφαρμόσιμα στους ανθρώπους. Αυτό το χαρακτηριστικό του γυναικείου ανοσολογικού συστήματος μπορεί να έχει αναπτυχθεί για την καλύτερη προστασία του αναπαραγωγικού ρόλου της γυναίκας.

Η θετική επίδραση των φυσικών οιστρογόνων στην ανθεκτικότητα των γυναικών στις λοιμώξεις καταδεικνύεται επίσης με τις συνθετικές ορμόνες όπως η 17-β-οιστραδιόλη. Το εύρημα αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπευτικές εφαρμογές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι: το αν και κατά πόσο οι άνδρες θα είναι δεκτικοί στην ιδέα του να θεραπευτούν με μια αποκλειστικά γυναικεία ορμόνη…;

Loading...