Διατροφή και εξετάσεις

Ακο080707-food-diary-vmed-4p.grid-4x2ύω κατά καιρούς από διάφορες πηγές, πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή των παιδιών λίγο πριν τις εξετάσεις. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η διατροφή δεν έχει την έννοια της αντιβίωσης. Πάρε δύο χαπάκια να νιώσεις καλύτερα. Η διατροφή είναι τρόπος ζωής που επιλέγει ο καθένας σύμφωνα με δικά του κριτήρια. Συμφωνώ πως διάφορες τροφές έχουν θαυματουργές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, δυστυχώς όμως μακροπρόθεσμα. Μακάρι να τρώγαμε λίγο καρότο και ξαφνικά τα επίπεδα προσοχής να αυξανόντουσαν τόσο όσοι μερικοί ”επιστήμονες” των διαφόρων περιοδικών υποστηρίζουν. 

Ένα παιδί που βιώνει τον μαραθώνιο των πανελληνίων εξετάσεων, έχει στερηθεί αρκετά στη μέχρι τώρα προσπάθεια που κάνει. Το τελευταίο που θέλει είναι να βιώσει και το σύνδρομο στέρησης των αγαπημένων του τροφών επειδή κάποιος ”ειδικός” του πρότεινε να φάει πράσινη σαλάτα για να γράψει καλύτερα ή να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες καρότου για να αυξήσει τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης του. Κανένας μαθητής δεν έγραψε ούτε ένα μόριο παραπάνω επειδή τον Μάρτη ξεκίνησε να τρώει περισσότερες πράσινες σαλάτες ή επειδή κατανάλωνε τα πορτοκάλια σαν αποχυμωτής!

Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά στον αγώνα που κάνουν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να διατρέφονται σωστά όχι για να γράψουν κανένα μόριο παραπάνω, αλλά για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η σωστή διατροφή οδηγεί σε ψυχική ευεξία, σε ποιοτικότερο διάβασμα, στα περισσότερα μόρια…αλλά κάνοντας το τρόπο ζωής και όχι δοσολογία ”φαρμάκου”. Έτσι μόνο στερητικά σύνδρομα μπορεί να προκληθούν και τα αποτελέσματα είναι πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα. 

Απευθυνόμενος προς όλα τα παιδιά που βιώνουν αυτό το δύσκολο δρόμο, τους προτείνω να καταναλώσουν τις τροφές που τους χαλαρώνουν, τις τροφές που έχουν συνηθίσει, τις τροφές που αντιλαμβάνονται οι νευρώνες τους περισσότερο οικίες στον οργανισμό τους και όχι ξένες, τις τροφές που όταν τις καταναλώνεις δε σκέφτεσαι ”τι είναι αυτό?” αλλά συνεχίζεις το διάβασμά σου αναπόσπαστος. Γνωρίζω ότι πολλές φορές οι τροφές αυτές δεν είναι οι καλύτερες ποιοτικά, όμως αυτό που προέχει δεν είναι η αντίδραση του οργανισμού στο νέο διαιτολόγιο σας αλλά η επιτυχία σας. Έχετε όλο το χρόνο να βελτιώσετε και τη διατροφή σας και τα παραπάνω κιλάκια που πολύ εύκολα φεύγουν και την εικόνα σας. Δε θα σας βοηθήσει λίγο καρότο και λίγο μαρούλι παραπάνω δύο μήνες πριν τις εξετάσεις ιδίως όταν αυτά συνοδεύονται και από στέρηση άλλων αγαπημένων σας τροφών.

Είμαστε ότι τρώμε! 

Καρβέλης Φ.

Loading...